5.24.2009

やっと成功! I succeeded at making wild yeast bread.



今まで何回か試してきた天然酵母ってやつ。生の果実やレーズン、この世のある自然なものに付いている酵母菌を使って焼くパン。
今まで一度もうまくいかなかったけど、この前初めて成功、パンになりました^^
ここまでにかかった時間2週間かな?
そう、とっても時間がかかってちょっとしたペットを持ったのような気分でした。
ドライイーストのパンはそれで私は好きだけど、天然酵母はもうちょっと複雑な味がすると思う。
それがいいとか悪いとかではなくて、ゆうたら、ドライイーストはもうちょっと日本的な
単一民族で、天然酵母はアメリカみたいに人種のるつぼ、
ゆえにいろんな味がミックスされているみたいな。。。わかりにくいか。。^^:


私は今回、生いちごから天然酵母をとったんだけど、いちごの風味がどこかでやはりするので
レーズンパンなんかの甘い系がしっくりくる気がする。

なかなか時間がかかるけど、ゆっくりパンを焼きたい時にはいい感じ。

I had tried making wild yeast bread several times, but I never done it yet. I did it this time :-) I made it from fresh strawberries this time, it had been for about 2 weeks until we could eat the bread, it's kinda long time, but I enjoyed cultivating them and the bread was really tasty :-)

Bread made by dried yeast is easier and takes shorter time, and I like it too. Bread made by wild yeast is more like complex taste because it contains a lot of kind of yeasts. So dried yeast is like Japanese culture and wild yeast is like American culture. I like both, they are just different. When I want bread is like uniformed and stable and I don't have time, I would use dried yeast, when I want bread is like naturally and complex taste and I don't hurry, I would use wild one. Making bread is fun!!!







そして、これはすごくかわいかったからブログに載せようと^^

喜音が粘土で作ってくれた私。髪の毛のリボンは頼まれて私が作ったんだけど、けっこうこれ好き^^



And I wanted to up this cute stuff on my blog. Yukine made me by play-dough :-) I love it!

2 comments:

Keiko said...

すごーい! なんかソムリエみたいなコメントだよー。すばらしい!! 勉強になりました。この前のブロクにメッセージ残すの忘れちゃったんだけど、元気になってよかったよかった。日本行きまでもう少し! 

Asami said...

はは!そんな大それたもんじゃ〜ないよ。笑
でも色々パンの仕組みを知るのが楽しいんだよね〜
パンって生き物みたいでちょっと楽しい♪

その節はありがとうね、本当に。
もうだいぶ元気だよ。またヘコむこともあるだろうけど、とりあえずあと2週間で日本^^