3.05.2009

雛祭り Girls festival


なぜパンツ!?!?^^:
雛祭りでしたね。もちろん、こっちは関係ないのでそんなムードがなくあやうく、3日ってことを忘れかけるところでした。日本文化を大切に子どもに伝えていこうとしている矢先に、あかんあかん^^:
といわけでありあわせでちょっとだけ雛祭りっぽくしました。
大きなお雛様はないけれど、今年は友達が日本からとっても素敵なカードを送ってくれました^^キティーちゃんのお雛様になっていて、音も出るしぼんぼりも光るんです!!ハイテク!
喜音はこれが届いたとき大喜びで、プリスクールにも持っていき、みんなに紹介しました。(喜音のプリには「Showing Toy」というのがあって家からお気に入りのおもちゃをもっていってお友達にそのおもちゃの話を発表する時間があるんです。ものを人前で説明するっていい機会ですよね。)

On March 3th, It's Hina-matsu (Doll festival) in Japan. It's the festival for praying for girl's healthy growth. People usually decorate Hina-dolls, and eat chirashi- (means spread)sushi and shellfish soup, and recently eat cake like Birthday :-)
However,I totally forgot about the festival until that evening so that I didn't prepare anything though, it's too sad,so I made something like hinamatsuri foods using the stuffs I had at home.
I made little sushi and Tofo hot pot and hand- made Udon :-) It's the first time for me to make Udon at home, and It was ok, not sooo delicious but it's good enough for the first time I think.
I'll up the recipe I used on the blog for Maureen ;-) But I don't know about American Cups, sorry about that.

Udon (surves for 3)

All-purpose 300g
Water 145cc
Salt 5g

Mix water and salt. Put flour in the bowl. Add water in the bowl a little by a little and mix them. Leave 1/5 water.
Flour will be like Apple crisp dough, so mix it more by hand, and then pour water very a little by little in the bowl, and stop pouring water when the crumb clumps together. Don't put water too much.
Knead it for 10 mins or something like that, and wrap the dough with a plastic. And leave it in refrigerator for a half of hour to 1 hour.
Sprinkle flour on the dough, and roll it up until it will be square and about 3mm thick. You'd better sprinkle flour very often, otherwise it will be stick together.
Sprinkle flour again, and fanfold it.
And cut it as you like width.maybe about 5mm, would be nice.
Cook Udon in boiling water for about 10 mins, after that Wash Udon with cold water.

I copy and paste the recipe web page, so you can see pictures :-) I hope you enjoy making Udon!
http://cookpad.com/recipe/713658

And I will try another recipe someday, and if it's better, I'll tell you another recipe too!




そんなわけでメニューは一口散らし寿司と湯豆腐、そして手打ちうどんです。うどんを家で作るのは初めて。初めてにしてはまぁまぁのできではなかったかと思います。讃岐ほどのコシはなかったかも。でもなかなか楽しかったです^^またやってみよ。

雛祭りがちゃんとなんなのか喜音は理解してないと思うけど、女の子の日でなんだか楽しいってことはわかったみたい、「また雛祭り来てほしいな〜ねぇ、ママ」とゆうてはりました。そんなもんでいいでしょう。^^

7 comments:

Anonymous said...

あはは。ほんまに、なんでパンツ!?
上は長袖やし。またしても、暑いのか
寒いのかわからんーーー(笑)

まるで日本に居るかのような和風で豪華な
雛祭りだね。麻実さんのマメさには
本当に尊敬します。

Anonymous said...

手作りおうどんおいしそうですね~!!
ところで、わたしも、突然味が感じられなくなったことありましたよ! そして、気分悪いなー、大きな病気だったらどうしよう…と思っているうちに数週間でまた突然治りました。ストレスだったんでしょうか? あとにも先にも一回きりですが。
健康って一番大切ですよね~。

Anonymous said...

去年の雛祭りは生春巻きパーティーしたね!懐かしい。。
あとうどんもアンパンマン旅行の時みんなでやったよね~それも懐かしい!!
あ~うどん食べたいわ~

Kobuta News said...

たかみさん

この家はあったかいので喜音はどんどん裸になってきます。ーー:さっきまでパンツ一丁でした。ああ、こまった露出狂.

ちなみに私、マメからはほど遠い人間です。基本的にめんどくさがりですから^^:気の向くことしかしないマメさです。笑

Kobuta News said...

エリーさん

エリーさんのブログみました!本当に近所に行きたいです。喜音に本物のお雛様を見せてあげたいです。素敵なパーティでしたね。羨ましいかぎり!

エリーさんもありましたか、口の感覚なくなること。なんか調べてみたら舌痛症の可能性が強かったですが、でもゆうても2、3週間だし、なんだったんでしょうね。でも本当に心と体はつながってるので気をつけないとですね!

Kobuta News said...

したね、したね。楽しかったね〜
うどんも作ったのあの旅行以来。楽しかったよね〜あの旅行。うどん作りもすごく楽しかった^^あの時のうどんには確実に劣るけどなかなかだったよ。小麦粉が手に入るならいつか作ってみたら??おばちゃんたちに食べさせてあげないよ!

Anonymous said...

Thank you for putting up the recipe for me, Asami. :) Lots of good memories with udon!